The Equal Opportunities Commission

The Equal Opportunities Commission of the Muthesius Kunsthochschule is composed of the Equal Opportunities Officer, their representative and the student employees who support them, who are elected by the Senate. In close cooperation with the diversity officer, the commission represents the interests of equal opportunities, collects problematic questions, acts as an advice center for all university members and develops specific solutions.

The topic of equality runs through all areas of the university: university administration, personnel development, research, teaching and studies. The Equal Opportunities Commission is thus a cross-divisional body that helps shape the university in matters of equal opportunities at any time and anywhere.

The aim of gender equality work is to actually enforce equality and equal opportunities for all genders. A combination of structural and individual factors is responsible for the still existing gender imbalance in management positions, and the university endeavors to dismantle the existing gender-specific barriers. The Muthesius University of Fine Arts and Design would like to actively counteract gender-specific stereotypes that still influence and shape society, especially women, when choosing a career. The majority of the students at the Muthesius University of Fine Arts and Design are female, which is why we feel particularly responsible here to give support and to pave the best possible path into a career.

Raising children while studying is a demanding task for everyone involved. The Muthesius University of Fine Arts and Design is aware that students, especially single parents, have multiple burdens. The university promotes all framework conditions for the compatibility of parenthood and studies or work.

The Equal Opportunities Commission acts as a confidential contact person for all questions relating to equal opportunities at the Muthesius University of Fine Arts and Design.

You can contact them in person or by email: Equal Opportunities Commission:

Gleichstellungskommission@muthesius.de

Katharina Jesdinsky (Equal Opportunities Officer): jesdinsky@muthesius.de
Dr. Kerstin Mayer (Deputy Equal Opportunities Officer): kerstin.mayer@muthesius.de
Merle Marie Eckert (Student Representation of the EOC): merle.eckert@mkh-mail.de
Flora Wedel (Student Representation of the EOC): flora.wedel@mkh-mail.de

The diversity officer

The Muthesius University of Fine Arts and Design aims to be a good place for everyone to learn, teach and work. To this end, we want to promote the visibility of diversity, participation and equal opportunities – regardless of the different ascribed or self-defined identities of all members.

As the spokesperson elected by the Senate, the diversity officer represents the interests of equal opportunities. It is committed to preventing discrimination based on gender or sexuality, (social) origin, racist motives, religion, disability, appearance, age, or any overlap between these categories, and to create a discrimination-sensitive environment for all university members.

In order to make social developments also visible at the university, she organizes events, networks with representatives from other universities,  and works on various projects.

Marina Röh (diversity officer): roeh@muthesius.de

Senatstermine WS 2021/22 2021

Ort: Ausstellungsraum der MKH/digital

27.10.2021
17.11.2021
15.12.2021
19.01.2022
16.02.2022

Prof. Dr. Hannes Böhringer, Philosoph und em. Hochschullehrer (Vorsitz Hochschulrat)
Dr. Daniel Karasek. Intendant des Kieler Schauspiels und seit 2006 Generalintendant des Theaters Kiel.
Dr. Luise Wagner. Freie Autorin, Regisseurin und Producerin (stellvertr. Vorsitz Hochschulrat)